Bulletin svazu

Lednové trenérské soustředění v taekwondu ITF zaměřené na sebeobranu

25. 1. 2022 Marek Lazor

Předposlední lednový víkend nového roku proběhlo ve Velešíně první trenérské soustředění v taekwondu ITF, tentokrát kompletně celé zaměřené na výuku sebeobrany.

Celé víkendové soustředění se mělo původně konat v Přední Výtoni na Lipnu, avšak nemoc COVID-19 tvrdě zasáhla i zde a jen 2 dny před začátkem poslala celý hotel do karantény. Organizátoři z Velešína však dokázali nemožné a přesunuli celou akci včetně ubytování i stravování na SOŠ Jihostroje ve Velešíně.

Na akci, která byla plánována pro cca 30 osob se nakonec sjelo i v době neustálých karantén skoro 60 instruktorů a asistentů z celé České republiky. Zastoupeno zde bylo 15 našich klubů a 13 mezinárodních instruktorů taekwonda. Až tak velký je o výuku sebeobrany mezi námi zájem.

Jako demonstrátoři a učitelé se zde představili všem dobře známí mistr Milan Prokeš (7. dan) a Jaroslav Vomáčka (6. dan). Jarda si připravil pádové techniky, hodové techniky a sebeobranu na zemi, Milan pak obranu proti útokům vestoje.

Všichni účastníci absolvovali celkem 15 výukových hodin. V pátek večer byla pro všechny připravena také komentovaná a promítaná přednáška na téma historie taekwonda a život jeho tvůrce, korejského generála Choi Hong‑hi.

V sobotu večer pak proběhla další přednáška, která všem účastníkům přiblížila nove funkce on-line svazového informačního systému a účastníci měli možnost si poprvé zapsat svou docházku na seminář také elektronicky pomocí QR kódu přímo do informačního systému svazu.

Víkend ve Velešíně proběhl až moc rychle, většina účastníků toho moc nenaspala, protože mimo cvičení a odpočinek využili všichni zbytek času, aby se ještě více poznali, nebo jen poklábosili, protože v poslední době byla celá řada jiných akcí kvůli COVID-19 rušena, nebo výrazně omezena. Velký dík patří zástupcům Velešína, kteří se o všechny velmi nadstandardně starali jak jídlem, tak i pitím.

Pro obrovský zájem, který jsme nečekali, již nyní připravujeme další trenérské soustředění zaměřené na sebeobranu, které proběhne ještě do letních prázdnin a pak pravděpodobně do konce roku ještě i třetí.

Děkuji všem za přípravu i realizaci této tematicky nové tréninkové i výukové akce a již nyní vím, že zájem o ni bude příště ještě větší. Uvidíme se na ni!

Ing. Marek Lazor
prezident Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI