Bulletin svazu

Memoriál Marka Lazora – CZECH OPEN 2023

21. 3. 2023 Jan Weidlich

Ve dnech 4.–5. března proběhla v Praze největší mezinárodní taekwondo soutěž v ČR v letošním roce. Letos poprvé byly mezinárodní závody taekwondo ITF Czech Open nazván Memoriálem Marka Lazora, jako vzpomínka na úžasného člověka a velkou osobnost českého taekwonda, která nás opustila 1. září 2022. Jestlipak závodníci, kteří vyhráli své medaile pochopili jejich symboliku? Chybějící střed medaile má symbolizovat přítele, kamaráda, který nám chybí a jehož odchod byl pro nás všechny překvapivý a bolestivý. Ale k životu patří i loučení. Pevně věříme, že letošní vydařený ročník Czech Open byl důstojnou vzpomínkou a rozloučením s Ing. Markem Lazorem, bývalým prezidentem Českého svazu taekwondo ITF.

Po hubených a online letech sportovního „strádání“ (COVID) jsme se všichni těšili na pořádný mezinárodní závod s pestrou účastí států a nutno podotknout, že se přání naplnilo. Fantastický závod s účastí 41 výprav z 12 zemí měl úžasnou atmosféru. Evidentně jsme nebyli jediní, kteří se na Czech Open 2023 těšili. Dorazilo úctyhodných 374 závodníků a po dlouhé době jsme si mohli užívat 2 báječné dny s pestrou náplní 4 disciplín – byly k vidění nejen obvyklé technické sestavy a sportovní boj, ale i speciální techniky a silové přerážení, které jinak vídáme jen na Mistrovství ČR nebo na mezinárodních soutěží typu mistrovství Evropy a mistrovství světa. Pro všechny závodníky, kteří se chystají na dubnové ME v italském Jesolu, to byla fantastická příležitost porovnat svoje schopnosti nejen v rámci našeho českého „rybníčku“, ale zasoutěžit si i se závodníky z jiných zemí, nebo ještě lépe s potenciálními soupeři na chystaném ME.

Zahraniční výpravy si, mimo skutečnosti, že na Czech Open potkají dobře připravenou českou reprezentaci, která je pro ně skvělou přípravou pro ME, pochvalovaly celkovou organizaci turnaje. Když jsme zpovídali, pro pořad o letošním Czech Open, vedoucí zahraničních výprav, nezávisle se všichni shodli na velkém benefitu v podobě dostupného a přehledného harmonogramu a kvitovali, že mají díky němu skvělý přehled o tom, kdy a kde nastupují a mají tak dost času na přípravu. Někteří se i posteskli, že je škoda, že podobný přehled nemají na většině ostatních soutěží. To nás, v ČR nesmírně těší, opět náš svaz ukazuje, na jak vysoké úrovni je u nás TKD a že patříme do TOP 5 na světě.

Děkujeme všem účastníkům letošního ročníku Memoriálu Marka Lazora a budeme se těšit na dalších ročnících. A pokud si budete chtít připomenout okamžiky z letošního ročníku, tak vám prozradíme, že za pár dní se potkáte v TV s pořadem o CZECH OPEN 2023, který nyní finalizujeme, upoutávku najdete:

Sestřih (Alex Mach):

Reportáž (Alex Mach):

Jan Weidlich
Propagační oddělení svazu

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI