Bulletin svazu

Mezinárodní technický seminář ITF

17. 1. 2023 Petr Pařík

O víkendu 14.–15. ledna uspořádalo Technické oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF první Mezinárodní technický seminář ITF letošního roku, který vedl velmistr Hwang Ho‑jong (9. dan), předseda technické a vzdělávací komise ITF a nejvyšší technická autorita ITF, za pomoci asistentů a překladatelů, mistrů Martina Zámečníka (7. dan) a Ondřeje Vrábela (7. dan). Seminář se konal online na platformě Zoom; pro velkou část světa to představuje jedinečnou možnost a příležitost učit se originální taekwondo.

První část semináře (v sobotu dopoledne) začala vysvětlením kompozice taekwonda, teorie síly, terminologie a správného provedení základních technik. Následovalo předvedení vzorů Chon-ji až Joong-gun s vysvětlením nejdůležitějších technik. Druhá část semináře (v sobotu odpoledne) pokračovala předvedením vzorů Toi-gye až Ge-baek. Dále následovalo vysvětlení a předvedení kompletního systému matsogi (od sambo matsogi do čaju matsogi) a sebeobrany (hosinsul). Třetí část semináře (v neděli dopoledne) byla věnována zbývajícím vzorům Eui-am až Tong-il. V průběhu celého semináře velmistr Hwang Ho‑jong také odpovídal na různé otázky účastníků týkající se techniky i terminologie taekwonda.

Semináře se zúčastnilo celkem 78 účastníků z Česka, Finska, Grónska, Grenady, Haiti, Irska, Itálie, Jamajky, Kypru, Malajsie, Moldavska, Nizozemí, Polska, Singapuru, Jihoafrické republiky, Španělska, Velké Británie a USA.

V březnu proběhne Mezinárodní instruktorský kurz ITF s velmistrem Hwangem a na konec května se připravuje po tříleté nucené covidové pauze první český „offline“ Mezinárodní technický seminář ITF s velmistrem Hwangem. Na obě akce jste srdečně zváni.

Ing. Petr Pařík, Ph.D.
prezident svazu

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI