Bulletin svazu

Moravia Open 2022

18. 11. 2022 Kamil Šamal

Poslední víkend v říjnu patřil v Ostravě taekwondu a kickboxu. Konala se tradiční mezinárodní soutěž v taekwondu – MORAVIA OPEN 2022. V moderní atletické hale ve Vítkovicích se sjelo 27 výprav ze 7 států s celkovým počtem 331 taekwondistů. Celkový 8. ročník tak nastartoval obnovu tohoto turnaje, kdy ten poslední se konal v roce 2020, poslední den před uzavřením nejen sportovišť, ale i většiny veřejných míst. A protože hlavní organizátor Fighting arena Ostrava, z.s. působí na nejvyšší úrovni, jak v taekwondu, tak i v kickboxu, letošní rok se pustili do velkého experimentu. Ve stejný čas a ve stejné hale uspořádali soutěž obou těchto sportů. A tak se v pátek kromě taekwondistů sjelo na registraci 186 kickboxerů z 36 klubů a 6 zemí. Unikát tohoto turnaje byl v tom, že celkem 63 bojovníků startovalo v obou sportech. Celkem se tak za víkend představilo přesně 454 jednotlivců ve čtyřech disciplínách taekwonda nebo 4 disciplínách kickboxu. Sestavy, boj, kopy do výšky anebo silové přerážení v taekwondu. V kickboxu pak disciplíny pointfighting, light contact, kick light a populární K1. Na turnaji se představilo i několik nejmenších dětí od 4 let do 6-ti let, pro které byly připravené speciální disciplíny jako boj s pěnovou nudlí, kopy na rychlost a vymyšlená sestava. Po čtyřhodinové registraci a navážení všech soutěžících mohl v sobotu turnaj začít.

Všichni soutěžící i koučové z Maďarska, Estonska, Polska, Slovenska, Slovinska, Ukrajiny a České republiky byli nastoupeni na slavnostním zahájení soutěže v 9:30. Byly připraveny 4 tatami pro taekwondo, 3 tatami pro polokontaktní disciplíny kickboxu, jeden ring pro K1 a jedno speciální menší tatami pro nejmenší závodníky. V sobotu se představily seniorské a žákovské kategorie v taekwondu. Díky velmi početných výprav z Ukrajiny, Polska, Slovinska a také díky účasti české státní reprezentace jsme mohli vidět velice zajímavé souboje. Jeden z nejhezčích bojů předvedla domácí reprezentantka a aktuální vicemistryně Evropy Tereza Tobolová proti polské mnohonásobné mistryni Evropy i světa Karolině Slodkowské. Nakonec si vítězství uhájila Polka. Uprostřed haly se v ringu představili nejtvrdší bojovníci v K1. Celkem 11 zápasů přitáhlo pozornost celé haly. Včetně nejrychlejšího KO, o které se zasloužil Michal Baďura z Liberce pod vedením Martina Berky. Ve dvou váhových kategoriích se představila největší hvězda turnaje a účastník RFA Pavel Šach, který pod vedením Zdeňka Švamberka obě váhovky ovládl. Na tatami se v sobotu představili juniorští kickboxeři. Mezi startujícími byli i čerství medailisté z mistrovství světa, které se konalo začátkem října v Itálii. Mohli jsme tak sledovat rychlost a dokonalou techniku Elišky Zemanové – trojnásobné mistryně světa nebo přehled a dokonalý timing mistra světa Lukáše Pavelka, obojživelníka (startoval jak v taekwondu tak i v kickboxu) z Opavy, který trénuje kickbox ve Fighting aréně v Porubě. Nebo sympatickou Nikolu Martincovou, malinkou velkou bojovnici, která svou zlatou z MS v Jesolu potvrdila i v Ostravě. Na nejmenším tatami se představili ti nejmenší. Bylo zajímavé sledovat, jak děti v předškolním věku mezi sebou soutěží a zároveň fandí svým vzorům, kterým by se jednou velice rádi vyrovnali. Téméř celý den sledoval turnaj jako VIP host velmistr Hwang Ho Yong, držitele IX danu, který si akci pochvaloval. Sobotní klání ukončilo předávání pohárů a cen od sponzora Koňská mast a mohla se připravovat hala na nedělní den.

Organizátoři uklidili ring, a tak k sobě přiblížili tatami. O to zajímavější srovnání těchto stylů jsme mohli sledovat. V neděli se to otočilo. Juniorští taekwondisté a žáci spolu se seniory v kickboxu se utkali o další sady medailí. K vidění byly opět zajímavé souboje. O tom, jak kvalitně je obsazen taekwondisty tento turnaj, se přesvědčili i členové české státní reprezentace. Pouze 2 váhové kategorie z celkových 14ti dokázali vyhrát. A rovnou 10 jich vyhráli bojovníci z Ukrajiny, Slovinska a Polska. V kickboxu se mnoho zraků setkalo na souboji domácího Stepana Knyshova. Dopředu bylo avizováno, že jeho zápasy s polskou hvězdou Romanem Bushchakem budou ozdobou turnaje. V disciplíně point fighting, která není Stepanovou silnou stránkou, to bylo opravdu vyrovnané a napínavé do poslední sekundy. Ale v jeho silných disciplínách light contact a kick light si od počátku držel s přehledem své vedení a získal tak 3 zlata, která přidal ke zlatu ze sobotního boje v taekwondu. V průběhu dne navštívil tuto akci další VIP host, náměstek primátora Mgr. Jan Dohnal. Ten na konci turnaje předal poháry pro nejlepší jednotlivce a poháry pro nejúspěšnější výpravy.

Více fotek z turnaje: taekwondoopava.cz/?e=obsah&album=Moravia+Open+22

Jako hlavní organizátor chci poděkovat hlavnímu patrnerovi turnaje statutárnímu městu Ostrava, Českému svazu taekwon‑do ITF a Českému svazu full contactu a sponzorům Koňská mast, Pro stavby od p. Zemana a Brastav opravy a údržba s.r.o za finanční pomoc, bez které by se turnaj nemohl uskutečnit.

Dále děkuji všem rozhodčím v čele s Jirkou Teslíkem (taekwondo) a Janem Fránou (kickbox), organizátorskému týmu perfektně řízených Patrikem Kurtišem, Ivanovi Raitrovi za výsledkový servis (taekwondo) stejně jako Jarce Němečkové a jejímu týmu za výsledkový servis (kickbox), Ladě Weidlichové za pomoc se zapojením elektronického bodování, Mojí partnerce Patricii Čejkové a všem skvělým rodičům za neocenitelnou pomoc s bufetem, koučům a závodníkům za předvedené výkony. Výsledky z Moravia OPEN 2022 se započítají do žebříčku Českého svazu taekwon‑do ITF 2022 – TOP ten ligy a kickboxerům do hodnocení národních pohárů.

Těším se na Vás zase za rok.

Nejúspěšnější jednotlivci:

  • Mini chlapec: Kiko Denis, Slovakia team (SVK): 2 – 0 – 1
  • Mini děvče: Mullerová Julie Anna, Fighting arena (ČR): 3 – 0 – 0
  • Žáčci chlapec: Koziar Filip, Frýdek-Místek (ČR): 1 – 1 – 1
  • Žáčci děvče: Adamišíková Evelína, Opava (ČR): 2 – 1 – 0
  • Mladší žák: Krupa David, Ostrava (ČR): 3 – 0 – 0
  • Mladší žákyně: Chyrkova Sofia, Phoenix (UA): 2 – 1 – 0
  • Starší žák: Ševčík Štěpán, Třeboň (ČR): 2 – 0 – 0
  • Starší žákyně: Trčková Eliška, Brno (ČR): 3 – 0 – 0
  • Mladší junior: Čech Josef, Opava (ČR): 2 – 0 – 0
  • Mladší juniorka: Pekárková Sofia, Kwang Myong (ČR): 2 – 0 – 0
  • Starší junior: Mišovič Matěj, Reprezentace (ČR): 2 – 0 – 0
  • Starší juniorka: Ponížilová Apoléna, Namu (ČR): 2 – 0 – 0
  • Senior: Sluka Dominik, Reprezentace (ČR): 2 – 1 – 0
  • Seniorka: Nekorancová Aneta, Reprezentace (ČR): 2 – 0 – 1

Nejúspěšnější výpravy celkově:

  1. Reprezentace ČR taekwon‑do ITF – 110 bodů: 21 – 19 – 9
  2. Phoenix (UA) – 102 bodů: 19 – 14 – 17
  3. Fighting arena Ostrava, z.s. – 102 bodů: 16 – 18 – 18

Nejúspěšnější výpravy taekwondo:

  1. Reprezentace ČR taekwon‑do ITF – 110 bodů: 21 – 19 – 9
  2. Fighting arena Ostrava, z.s. – 81 bodů: 11 – 17 – 14
  3. Phoenix (UA) – 70 bodů: 14 – 8 – 12

Nejúspěšnější výpravy kickbox:

  1. KS Mistral Wojkowice (PL) – 52 bodů: 2 – 13 – 20
  2. LKS Dan Swidnik (PL) – 48 bodů: 12 – 6 – 0
  3. PKSW Azja Pabianice (PL) – 40 bodů: 10 – 4 – 2
Ing. Kamil Šamal
hlavní organizátor

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI