Bulletin svazu

Připomeňte si poslední povolenou mezinárodní soutěž v taekwondu ITF v roce 2020, a to říjnový Moravia OPEN v Ostravě

3. 1. 2021 Kamil Šamal

První víkend v říjnu, 2. až 4. října 2020, se v Ostravě konala tradiční mezinárodní soutěž Moravia OPEN 2020 v taekwondu ITF. Už druhým rokem se celé klání konalo v moderní atletické hale.

Vzhledem k situaci, která panuje nejen v ČR, do poslední chvíle se nevědělo, zda se vůbec soutěž bude konat. Plánovaný útok na 500 účastníků, stejně jako obhajoba počtu 400, shořel už někdy během prázdnin, kdy se o druhé vlně COVID 2019 psalo jako o hotové věci.

Vzhledem k tomu, že všude kolem se soutěže rušily, dalo se to očekávat i na Moravii OPEN. Rozhodli jsme se o však udělat za každou cenu. Očekávali jsme počet kolem 250 až 300. Nakonec se však o víkendu sjelo 214 závodníků ze 17ti českých klubů a 2 klubů z Polska.

Paradoxně se přes týden ozvala Česká televize, že přijede natočit krátkou reportáž, kteoru můžete shlédnout zde: www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10103510226-sport-v-regionech/420232400030020-moravia-open-2020-ostrava

Po večerním zvážení a poměření všech účastníků mohl v sobotu ráno začít už sedmý ročník této oblíbené soutěže. Jako první se představili senioři. Hned váhová kategorie předvedla ty nejlepší zápasy víkendu. Před kamerou České televize se tak ve skupině utkalo několik reprezentantů ČR i Polska. Zlatou medaili si z této kategorie do Mladé Boleslavi přivezl Tomáš Zejval.

Všechny kategorie, včetně sestav, kopů do výšek a silového přerážení, se rozjely na čtyřech rinzích. Sobotní poměřování sil seniorů a juniorů bylo zakončeno vyhlášením nejúspěšnějších jednotlivců, kteří za svůj výkon obdrželi poháry. Senioři ještě od organizátorů obdrželi originální rukavice od firmy Backfist a finanční odměnu (10 Euro za každého poraženého soupeře).

V neděli pak přišli na řadu ti nejmenší. A to doslova. Žáci byli rozdělení do věkových kategorií -6, 7–8, 9–10, 11–13 let. Nižší pásy, které ještě nemůžou bojovat, měli na programu boj s pěnovou tyčí a boj na jednu techniku. I v neděli bylo vidět mnoho pěkných zápasů a jako by se úplně zapomnělo, co se děje všude kolem. Podle plánu pak v podvečer byli vyhlášená nejúspěšnější jednotlivci a poháru se dočkaly i tři nejúspěšnější kluby.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na této soutěži. V prvé řadě všem soutěžícím a koučům, kteří nás podpořili i v této době. Všem rozhodčím v čele s Jiřím Teslíkem, organizátorům, které už roky výborně řídí Patrik Kurtiš, a Filipu Gavlasovi, který se snaží o to, aby přihlašování a vše okolo výsledkového systému, bylo pro všechny co nejjednodušší. Nesmíme zapomenout ani na dlouhodobé partnery. Děkujeme tak Moravskoslezskému kraji a městům Ostrava a Karviná za podporu.

Pevně věříme, že za rok bude soutěž zase ve starých kolejí a přivítáme v Ostravě nejen spoustu zahraničních výprav, ale i těch z Čech. Děkujeme a těšíme se opět za rok.

Nejúspěšnější jednotlivci:
Mini chlapec: Cristiano Ciku, Karviná (ČR)
Mini děvče: Evelína Adamišinová, Opava (ČR)
Žáčci chlapec: David Krupa, Ostrava (ČR)
Žáčci děvče: Nicol Huppertová, Brno (ČR)
Mladší žák: Jan Sekera, Sabom (ČR)
Mladší žákyně: Linda Trčková, Brno (ČR)
Starší žák: Josef Maiwald, Opava (ČR)
Starší žákyně: Kateřina Teslíková, Frýdek-Místek (ČR)
Mladší junior: Lukáš Pavelek, Opava (ČR)
Mladší juniorka: Karla Šrubařová, Ostrava (ČR)
Starší junior: Jan Zachrdla, Milovice (ČR)
Starší juniorka: Veronika Rožboudová, Třeboň (ČR)
Senior: Dominik Sluka, Velešín (ČR)
Seniorka: Pavla Hvězdová, Hwarang (ČR)\\

Nejúspěšnější výpravy:
1. Škola taekwon‑do ITF Karviná (137 bodů: 18 – 23 – 37)
2. Škola taekwon‑do ITF Frýdek – Místek (111 bodů: 20 – 18 – 15)
3. Škola taekwon‑do ITF Brno (81 bodů: 19 – 8 – 8)

Ing. Kamil Šamal
hlavní organizátor

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI