Bulletin svazu

První kolo Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF

21. 2. 2023 Jan Weidlich

V sobotu 11. 2. 2023 se v jihočeské Třeboni uskutečnilo první kolo Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF. Nebudeme-li počítat regionální soutěže, které již proběhly v Týnci nad Sázavou a v jihočeském Velešíně, jednalo se o první větší svazový závod letošního roku. 210 závodníků z 20 škol z celé ČR si, stejně jako v roce loňském, poměřovalo síly v disciplínách technické sestavy (TUL) a sportovní boj (MATSOGI). Na tatami bylo možné vidět všechny technické i věkové kategorie – od žlutého pásku až po mistrovské stupně DAN, od nejmladších žáčků a žákyněk až po seniorské kategorie. Na poháru bylo možné vidět i velkou část národní reprezentace, která první kolo Poháru pojala jako generálku před dalšími většími závody, které ji čekají na začátku letošního března, kdy se ve sportovní hale v pražských Řepích uskuteční mezinárodní soutěž Czech Open 2023 – Memoriál Marka Lazora.

Soutěž začala krátce před devátou hodinou ranní a podle plánu v pozdních odpoledních hodinách skončila, takže večerní zprávy již většina závodníků i rodičů již mohla sledovat v teple domova.

K vidění byly spousty zajímavých bojů, velké očekávání měla jihočeská Nikol Kaprálová, která se v závěru roku 2022 umístila jako 6. v jihočeském žebříčku Sportovce roku a celý její rok 2022 byl ve znamení úspěchů, evropského zlata (technické sestavy) a stříbra (sportovní boj do 60kg) ale i velké dřiny a následném marodném začátku roku 2023, kdy První kolo poháru CST ITF byl její první závod po rekonvalescenci. Z Třeboně si odvezla jedno zlato a jedno stříbro. Obdobně atraktivní obsazení bylo i např. ve sportovním boji žen, kde se ve finále utkaly 2 velmi úspěšné reprezentantky, za nimiž stály v roce 2022 také mnohé úspěchy. První z nich byla Tereza Štekerová (vicemistryně Evropy 2022 ve sportovním boji nad 77 kg) a druhou Petra Jíchová (úřadující mistryně Evropy ve sportovním boji do 77 kg). Zlato si tentokrát odvezla Tereza Štekerová z pražské školy SONKAL, která se zároveň stala nejúspěšnější ženskou závodnicí letošního prvního kola Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF. Petra Jíchová ze středočeské SILLY si pak spravila chuť vítězstvím v technických sestavách seniorek s technickým stupněm 2. DAN. Velmi pohledné bylo i utkání starších juniorek v technických sestavách v kategorii 1. DAN, kde se potkaly ve skupině Karla Šrubařová (OSTRAVA, zlato ME 2022 v technických sestavách), již zmiňovaná Nikola Kaprálová (NOMO, zlato ME 022 v technických sestavách) a domácí Veronika Máchová (Třeboň, bronz ME 2022 ve sportovním boji).

Ale abychom nevěnovali pozornost jen ženám a dívkám – rozhodně stálo za to shlédnout i utkání juniorů v technických sestavách, kde se v kategorii 1.–2. DAN utkali Lukáš Sekera (SONKAL), Matěj Mišovic (GBHS) a Tadeáš Dobrovolný (TONGIL), z nichž posledně jmenovaný si odnesl vavříny jako nejúspěšnější starší junior závodu. Obdobně kvalitní a pohledově velmi vydařené klání probíhalo i ve věkové kategorii starších žáků, kde jak v disciplíně sportovní boj, tak i v technických sestavách vyhrál dvě zlaté medaile Lukáš Macháň (BRNO), který se stal nejúspěšnějším starším žákem soutěže a jde tak zcela evidentně ve stopách svého otce, několikanásobného mistra Evropy a světa a hlavního trenéra brněnského klubu Libora Macháně.

Velmi sledovanou a na pohled vydařenou disciplínou pak byly boje nejvyšších technických stupňů a reprezentantů ve věkové kategorii senior (tedy 18 let a více). To se týkalo jak technických sestav, tak i sportovního boje. V technických sestavách v seniorské kategorii 1. DAN bojovali o cenné kovy Dominik Pospíšil (SILLA, bronz ME 2022 v sportovním boji do 71kg), Hubert Skála (SONKAL, zlato ME 2022 v technických sestavách ještě za juniory) a Ondřej Postl (PEDAGOG). Zlato ze sestav a celkové prvenství v 1. kole Poháru ve věkové kategorii seniorů ve finále putovalo do středočeské školy SILLA a skončilo tak v šikovných rukách (… a nohách) Dominika Pospíšila. Obdobně pohledná podívaná přišla s technickou kategorií seniorů 2. DAN a vyšší, kde zvítězil Jan Zachrdla (MILOVICE, stříbro ME 2022 ve sportovním boji i v technických sestavách. Stejný Jan Zachrdla si pak došel pro stříbro ve sportovním boji do 78 kg, kde podlehl Hubertovi Skálovi z pražského SONKALu.

Pokud byste chtěli nasát atmosféru bojů z jihočeské Třeboně a podívat se na průběh závodu, můžete zpětně navštívit stream z jednotlivých ringů na svazovém Youtube kanále, kde najdete i videodokument o proběhlém 1. kole Poháru Českého svazu taekwondo ITF. Fotografie z 1. kola Poháru pak naleznete ve svazové fotogalerii. Detailní výsledky pak najdete v detailu soutěže v kalendáři akcí.

Celkové vítězství vybojovala škola BRNO s 28 závodníky a se ziskem 11 zlatých, 10 stříbrných a 4 bronzových. Druhé místo patřilo domácí TŘEBONi s 26 závodníky (medaile 9–10–6) a třetí příčku obsadila škola SONKAL s 11 závodníky a bilancí 9–5–1.

Nejúspěšnějšími jednotlivci se stali:

  • mladší žák – Petr Jakl (BRNO)
  • mladší žákyně – Anežka Fohlová (TŘEBOŇ)
  • starší žák – Lukáš Macháň (BRNO)
  • starší žákyně – Eva Lejsková (VELEŠÍN)
  • mladší junior B – Daniel Karas (GBHS)
  • mladší junior A – Vojta Filípek (TŘEBOŇ)
  • mladší juniorka B – Adriana Jůnová (SONKAL)
  • mladší juniorka A – Blažena Pantlíková (GE-BAEK)
  • starší junior B – Matěj Martíšek (TONG-IL)
  • starší junior A – Tadeáš Dobrovolný (TONG-IL)
  • starší juniorka B – Magaléna Černá (TONG-IL)
  • starší juniorka A – Karla Šrubařová (OSTRAVA)
  • senior B – Tibor Moško (SILLA)
  • senior A – Dominik Pospíšil (SILLA)
  • seniorka B – Šárka Třisková (SONKAL)
  • seniorka A – Tereza Štekerová (SONKAL)
Jan Weidlich
vedoucí Propagačního oddělení Českého svazu taekwon‑do ITF

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI