Bulletin svazu

Slavnostní rozloučení s Markem Lazorem

14. 12. 2022 Petr Pařík

Sobota 10. prosince byla ve znamení vzpomínek na prezidenta svazu Ing. Marka Lazora, který náhle a nečekaně zemřel 1. září. Večernímu slavnostnímu rozloučení předcházel celodenní technický seminář v Brně, na kterém byl Marek alespoň symbolicky „přítomen“ ve formě velkého fotoobrazu, který jsme umístili na čestném místě v čele haly. Po semináři jsme fotoobraz přesunuli na další čestné místo, do popředí salonku Orea Congress Hotelu Brno, kde večer proběhlo plánované slavnostní svazové rozloučení.

Na večerní akci jsme pozvali nejen zástupce všech klubů sdružených v Českém svazu taekwon‑do ITF, ale také významné osobnosti moravského, českého i slovenského taekwonda. Hostů se nakonec sešlo přibližně šedesát.

Úvodní řeč pronesl nově zvolený prezident svazu Ing. Petr Pařík, Ph.D., který poté předal slovo velmistru Hwang Ho‑jongovi, jenž krátce vysvětlil korejské smuteční tradice a význam 100denního období smutku (shodou okolností slavnostní rozloučení připadlo na 100. den od Markovy smrti). Jako třetí vystoupil Ing. Bohuslav Hybrant, prezident Českého svazu (world) taekwondo, který hostům popsal a přiblížil své dlouholeté přátelství s Markem. Zahájení pak uzavřel Ing. Miroslav Sýkora, moravský pionýr taekwonda a zakladatel klubu Frýdek-Místek, svou velmi osobní řečí adresovanou přímo Markovi.

Po proslovech všichni hosté zhlédli speciální verzi televizního dokumentu o Marku Lazorovi připravenou jen pro tuto příležitost (jiná verze dokumentu je součástí letošního posledního Taekwon‑do magazínu). Po zbytek večera se již hosté věnovali připravenému pohoštění a individuálním vzpomínkám, které podpořila cca 90minutová projekce smyčky 150 vybraných fotek Marka Lazora od jeho úplných taekwondo začátků v roce 1991 až do letošního roku.

Děkuji všem, kdo se zasloužili o to, aby svazové rozloučení s Markem Lazorem proběhlo důstojně a na náležité úrovni. Přejme si však, abychom takovou akci již nikdy nemuseli pořádat.

Pro ty, kdo se nemohli rozloučení zúčastnit, ale i pro všechny ostatní, je zde přepsána (lehce upravená) úvodní řeč:

„Bohužel, prvního září nás nečekaně opustil prezident svazu Ing. Marek Lazor. Vzhledem k tomu, jak důležitým člověkem byl pro české taekwondo, rozhodli jsme se u příležitosti dnešního celorepublikového semináře, který byl letošní závěrečnou akcí svazu, uspořádat toto slavnostní rozloučení. Shodou okolností dnešek symbolicky připadá přesně na stý den od Markovy smrti, což je v Koreji tradiční období smutku.

Rád bych Vám všem poděkoval, že jste si udělali čas a přijeli jste, někteří opravdu z daleka. Rád bych také přivítal vážené hosty: velmistra Hwanga Ho‑jonga s manželkou a pana Bohuslava Hybranta, prezidenta Českého svazu (world) taekwondo. Vaše přítomnost dokazuje, že Marek Lazor byl opravdu výjimečnou osobností.

Markova taekwondo historie se začala psát už v roce 1991. Z řadového taekwondisty se postupně vypracoval až k 5. danu, stal se mezinárodním instruktorem a jako jeden z prvních absolvoval Trenérskou školu FTVS UK, kde získal nejvyšší 1. trenérskou třídu.

Založil a téměř 30 let vedl úspěšný klub taekwonda ITF.

Čtyři roky působil jako asistent trenéra státní reprezentace.

Víc než šest let vedl různá svazová oddělení.

A dohromady víc než 20 let působil ve vedení svazu jako člen Rady (dnes Výkonného výboru), viceprezident, a nakonec prezident.

Spousta věcí, které dnes považujeme za samozřejmé, vznikla právě díky němu.

  • Již v roce 1998, v počátcích českého veřejného Internetu, prosadil spuštění svazových internetových stránek, které vytvořil, spravoval a do kterých pravidelně přispíval.
  • Pravidelně psal články do novin a časopisů (dnes bohužel zbyl již jen Fighter’s Magazín).
  • Založil a spravoval svazový Facebook, Instagram a Youtube kanál.
  • Zasadil se o natáčení Taekwon‑do magazínu.
  • V době covidu zařídil natáčení online tréninků a podcastů.

Ve výčtu jeho přispění by se dalo pokračovat i dál. Byl to právě Marek, kdo přišel s myšlenkou pravidelných regionálních technických seminářů s (tehdy ještě) mistrem Hwangem Ho‑jongem.

A byl to Marek, kdo vymyslel a uspořádal první dva, dnes již legendární, letní taekwondo kempy s mistrem Hwangem Ho‑jongem v Ostravě.

Marek byl také vynikající marketér. Ostatně není se čemu divit, protože obor Obchod a marketing vystudoval na vysoké škole. Díky tomu vymyslel a realizoval mnoho různých způsobů propagace taekwonda a stále přicházel s novými. Namátkou:

  • Vymyslel a zajistil výrobu mnoha svazových propagačních předmětů (trika, kravaty, kraťasy, ručníky, nákrčníky a v době covidu dokonce svazové roušky).
  • Zasadil se o modernizaci internetových stránek ITF a především přesvědčil ITF, že je to potřeba.
  • Vymyslel sérii výukových brožur cílených primárně na děti, s profesionálně kreslenými postavičkami v různých technikách taekwonda. Bohužel se mu podařilo realizovat jen první “žlutou” brožuru pro úplné začátečníky.

Já osobně jsem Marka znal od roku 2004 a opravdu intenzivně jsme se potkávali zejména v posledních šesti letech, kdy zastával funkci prezidenta svazu. Mohl bych toho o něm říct ještě hodně, ale mám-li speciálně něco vyzdvihnout, vždy jsem na něm oceňoval, že byl tělem i duší taekwondista, který beze zbytku naplňoval všech pět zásad taekwonda: zdvořilost, čestnost, vytrvalost, sebeovládání a nezlomný duch. Ne proto, že by musel, ale prostě proto, že to bylo pro něj přirozené. Byl nesmírně pracovitý, inteligentní, skromný a obětavý. A vždy jsem měl pocit, že byl doslova nevyčerpatelnou studnicí nápadů, co dalšího udělat pro členy svazu nebo jak svaz posunout dál.

Vzpomeňme tedy dnes večer na všechno, co jsme s Markem zažili. Pokud možno, ne se slzami v očích, ale s úsměvem na rtech. Věřím, že Marek by si to tak přál.

Marku, děkuji Ti za všechno, co jsi pro mě a pro svaz udělal. Nikdy Ti to nezapomenu.“

Ing. Petr Pařík, Ph.D.
prezident svazu

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI