Bulletin svazu

Ubraň se jinému i sám sobě!

8. 2. 2023 Martin Svitek

Proběhl další trenérský víkend ve Velešíně, opět trochu jinak než v minulosti.

Pestrost obohacuje taekwondo i život a řízením osudu vyplynul víkend, kde jsme spojili výuku sebeobrany a výuku hlubších korekcí základních technik vzhledem k síle i ke zdraví.

V pátek večer nás vítal zasněžený Velešín, po cestě mnozí odvolili nového prezidenta republiky a pak už na nás čekal areál Jihostroje jako náš náhradní domov na intenzivní taekwondo víkend.

První večerní trénink byl věnovaný sebeobraně. Nejvíce prostoru učit svůj přístup k sebeobraně měl mistr Milan Prokeš, inspirovaný a opakovaně učený velmistrem Kim Bok Manem. Doplňkové cvičení pro pády, gymnastiku, podmety, porazy a další možnosti, jak ubližovat ostatním vedl Jarda Vomáčka. Večer jsme poseděli v kině, ale ne na filmu, ale při volném povídání právě o sebeobraně. Samozřejmě nejen.

Sebeobranný blok (3 tréninky – dva večerní a nedělní ranní) byly ve znamení drilu základních jednoduchých vyprošťovacích technik, jinak než většinou cvičíme. Důležitým faktorem pro úspěšné provedení je v tomto případě dravé využití boků. Milan to umí i přes své středně pokročilé mládí ukázat obdivuhodně a pro mě je to názorná ukázka spojení významu základních technik a sebeobrany – když umím boky dobře používat v jednodušších pohybech, tak se mi lépe učí i sebeobrana. Milan vždy demonstroval techniku a se slovy „hlavně opatrně“ opakovaně třískal s Prokešem mladším o zem tam a zase zpátky. Všechna čest, že figurant Miki bez problému vymetání podlahy zvládl. Podnětné je i krokování techniky bez partnera, kdy si můžu v krátkém domácím tréninku techniku pohybově fixovat a pak jen ladím s partnerem na tréninku detaily, aby to vážně fungovalo.

Dobrou atmosféru a vzájemný respekt potvrzuje i fakt, že některé techniky jemně doplnili o podnětné detaily instruktoři Jarda Vomáčka a Franta Jeřábek, což Milan ocenil. V tělocvičně nás bylo kolem 40 taekwondistů od modrých pásků po VII. Dan. Věkově od teenagerů po šedesátníky. Já osobně musím říct, že je velkou částí mojí dnešní motivace možnost koukat na zvídavost těch mladších, svěží sílu a nadšení. Doufám, že budou jednou o hodně lepší, než já. Ale taky mě motivuje vidět moje vrstevníky nebo ty o 10 i 20 let starší. Vidět, že stále umí, ale nejen, že udržují někdejší dovednosti, ale stále se rozvíjí a své znalosti prohlubují.

Dva sobotní tréninky byly věnovány „broušení“ techniky. Běžné základní techniky taekwonda jsme rozpitvali na jednotlivé části a učili se, jak u sebe nebo svých žáků dojít ke zlepšení principů, generování síly, schopnosti udržet si zdraví. U někoho je to nešikovné chodidlo, u někoho slabá lopatka, u dalších zase neschopnost uvolnit kyčel vůči pánvi v kopech. Trošku příjemného utrpení jsme si užili i v cílených strečových cvičeních po každém tréninku. Tento program práce s tělem budeme v jednodenních seminářích opakovat na konci února v Opavě a na konci března ve středních Čechách!

Je vidět, že opakovaní je vážně matka moudrosti. Vidím, že se účastníci v tom, co nazýváme sebeobranou, lepší. Už člověk obtížně nehledá dvojici, která by mohla techniku kvalitně předvést, ale může si vybírat z mnohých. I co se týče vnímání těla vidím postupné změny. Máme každý své nedostatky, slabosti a chyby, ale to co jsem v minulosti musel dlouze vysvětlovat teď stačí jen zmínit, nechat chvíli drilovat a změna je hned vidět.

Doufám, že se tyhle Velešínské víkendy sebeobrany stanou tradicí na mnoho dalších let, s postupným rozvíjeném a obohacováním, tak jak se budeme lepšit. Tak jako vždy byla i ta lidská stránka věci důležitá. Tréninky byly na vysoké úrovni, ale přidaná hodnota setkání s ostatními v uvolněné neuspěchané atmosféře tenhle víkend dělá jedním z mých vrcholných taekwondo zážitků roku.

Těším se zase na příští akci a pokud jste tam nebyli, tak příště přijeďte. Stojí to za to!

Mgr. Martin Svitek, 6. dan
člen klubu Sonkal

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI