Bulletin svazu

Zdravý pohyb v taekwondu ITF a seminář sebeobrany ve Velešíně

4. 2. 2023 Jan Weidlich

Stejně jako v loňském roce začal i můj letošní rok trenéra a instruktora nabíráním moudra a studiem. Poklidný začátek roku, kdy hlasité fandění ze závodních hal ze závěru roku 2022 postupně utichá v propadlišti dějin a Czech Open 2023 získává teprve nejasné obrysy, je ideální na doplnění teoretických znalostí a zopakování již nabytých dovedností. Nakonec fyzická kondice po období lenošení, cukroví, řízků a oslav není ještě na takové úrovni, abychom se vypínali ke špičkovým výkonům. Takže ideální čas na to, aby člověk vyrazil třeba do přátelského jihočeského městečka na břehu říčky Malše, města, jehož historie sahá až do 13. století a sídlí v něm báječní organizátoři seminářů. Stejně jako v loňském roce jsme se, na přelomu ledna a února, spolu s dalšími 43 taekwondisty z 10 oddílů, stali hosty velešínských taekwondistů, kteří v čele s Mistrem Milanem Prokešem připravili 3 dny plné informací, procvičování a broušení základů sebeobrany a principů zdravého pohybu a smysluplné přípravy naší tělesné schránky na optimální výkon nebo korekci zlozvyků a nedokonalých návyků při tréninku taekwonda.

Jak z již uvedeného v náznacích vyplývá, Velešín hostil o víkendu 27. – 29. ledna hned dva semináře. První zaštiťoval Mgr. Martin Svitek, zkušený taekwondista a profesionální fyzioterapeut, který ideálně dokáže propojit poznatky z klinické praxe s praktickým pohledem a letitými zkušenostmi trenéra. Svojí částí semináře navázal na předchozí roky, kdy nás již seznámil s některými chybami v přípravě cvičenců, podpůrnými nebo speciálními cvičeními pro korekci špatných návyků a inspiroval nás některými herními prvky, které vytvářejí zdravější pohybové vzorce a pomáhají zafixování správných návyků. Mnohé z procvičovaných prvků způsobily, že jsme si mnozí z nás druhý den uvědomili, že máme více svalových skupin, než jsme si mysleli a že i třeba takovou jednoduchou přerážecí techniku jako je úder lze posunout zase o kus dále. Pro ty z vás, kteří na sobě opravdu chcete pracovat, chcete dát svým cvičencům lepší základy a opravit jim i některé nedostatky v základních pohybech, doporučuji nahlédnout do svazového kalendáře a najít si tam nejbližší seminář Martina Svitka ve vašem okolí a vyrazit tam. Stojí to za to.

Druhým seminářem, který tak nějak přirozeně „obkročil“ sobotní Martinův příspěvek, byl seminář základů sebeobrany, který již mj. probíhal i v roce 2022 a zaštiťovali jej zkušení instruktoři Milan Prokeš a Jaroslav Vomáčka. Velmi často se v oddílech (a bohužel stále i na zkouškách na technický stupeň DAN) potkáváme s výukou prvků, které vyžadují buď předchozí důkladnou přípravu, kterou cvičenci zcela zjevně neabsolvovali v dostatečném rozsahu, nebo ji úplně přeskočili. Většina oddílů se sice odráží od základů sebeobrany popsaných v Encyklopedii taekwonda, ale směrování výuky je velmi individuální dle jednotlivých trenérů a jejich zkušeností a představ. Ne všichni trenéři se však někdy v reálu potkali s násilím nebo s reálně krizovými situacemi, které by jim dovolily získat nedocenitelnou praxi. Což na jednu stranu vytváří určitou pestrost, ale na stranu druhou se velmi často potkáváme s tím, že ve výuce najdeme i techniky vyloženě nefunkční, ne-li přímo nebezpečné i pro samotné obránce. Jedna z nejnebezpečnějších věcí u sebeobrany je nezdravé sebevědomí vypěstované nesprávným drilem, který nemusí v praxi vůbec fungovat. Neméně nebezpečným je i cvičení technik, které vyžadují např. správný přehoz, poraz, vyvedení z rovnováhy a třeba následný pád bez toho, aniž by cvičenec takového pádu byl vůbec schopen. V tomto případě sice nemusí jít o život jako v případě mizerné kombinace chybného principu sebeobranné techniky, špatného drilu a falešného sebevědomí v krizové životní situaci na ulici, ale rozhodně může jít o zdraví. Ke zraněním může často dojít i při nácviku, pokud cvičenec není adekvátně připraven a neví, jak si má lehnout, kam dát ruku při pádu apod. Mj. i proto vznikla série seminářů v podání zmíněných instruktorů, která si klade za cíl nastavit a sjednotit koncepci výuky základních prvků jako jsou např. nácviky pádů, principy pohybu a práce s rovnováhou, práce s tělem a jeho váhou. Pro začínající trenéry skvělá „kuchařka“ a dobrá inspirace pro výuku sebeobrany a pro pokročilé trenéry je takovýto seminář určitě skvělé opakování ve stylu cvičení dělá mistra.

Tak a dost bylo suché teorie. Semináře byly moc fajn – nebylo to jen o cvičení, protažených vazech, bolavých svalech a propoceném doboku, ale i o šťastných úsměvech účastníků, otužování v ledové tříšti prokešovic bazénu, následných jektajících zubech účastníků prchajících na odpolední část semináře, radosti až do rána, deskových hrách v místním kulturním stánku, o pokecu s přáteli a kamarádských objetích při loučení, zapomenutém vlastním dítěti při rozvozu adeptů na zážitkovou cestu vlakovým spojem směr Praha a báječné sladké tečce v Penzionu Libra. Bylo to skvělé setkání s lidmi, které taekwondo baví a co bylo úplně fantastické, že všichni byli plní optimismu a radosti ze života a společného díla. Pokud jste tam byli, tak díky za vaši účast, pokud ne, tak neváhejte, další semináře s Martinem, Jardou a Milanem se chystají a budou probíhat jak v Čechách, tak i na Moravě v průběhu r. 2023, takže dorazte. Pro inspiraci přikládáme krátký sestřih ze semináře. Děkuji Českému svazu Taekwondo ITF za skvělý seminář, díky moc organizátorům a všem třem lektorům – Milanovi, Jardovi a Martinovi za to, že nám věnovali svůj čas, který by mohli trávit se svými rodinami. Jo a příště, až budou dávat zase tenhle báječný film, koupím si opět lístek do první řady, dorazte i Vy.

Jan Weidlich
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI