Bulletin svazu

Ataxon Open 2023

21. 12. 2023 Ondřej Vrábel

Další ročník prosincové soutěže Ataxon Open je za námi. Letošní, v pořadí již osmý ročník byl specifický v termínu konání. Původní termín 2. prosince vzal za své administrativní chybou na straně pronajímatele haly, a tak se muselo rychle hledat a plánovat. Volba nakonec padla na 17. prosince, tedy třetí adventní neděli. Byť se nejednalo o nejlepší termín, tak účast závodníků a oddílů rozhodně svědčila o opaku. Byť řádí různá virologická onemocnění, tak si cestu do Sportovního centra našlo 331 soutěžících24 škol celé České republiky.

Nejpočetněji byly zastoupeny oddíly Českého svazu taekwon‑do a doplnily je dva oddíly České taekwon‑do Federace a jeden z České národní unie taekwon‑do. Z pohledu věku byly nejnaplněnější kategorie žákovské a na obráceném věkovém a účastnickém spektru byly kategorie seniorů a seniorek.

Po ranním vážení, poradě rozhodčích a koučů se mohl uskutečnit nástup účastníků a v 10:15 už nastupovali první žáčci a žákyně na šest soutěžních ploch. Máme velmi dobrý pocit, že se nám již pravidelně daří mít v hale šest zápasišť. Soutěž má pak výborný spád!

Pro letošní rok jsme i lehce experimentovali přidáním extra soutěžních disciplín, resp. soutěžení s reakčními světly Blazepod. Odezva byla velká především od juniorů a žáků. Do Sonkal Open vyladíme pár nedostatků z prvního soutěžního klání a v květnu to bude šlapat jako na drátkách!

Přestože byly některé kategorie žáků a žákyň hodně nabité, vše mělo rychlý průběh a po sportovním boji jsme mohli vyhlásit držitele pohárů pro nejúspěšnější jednotlivce mezi mladšími i staršími žáky a žákyněmi. Odpolední program patřil na střídačku juniorům a seniorům, pochopitelně jak mužům, tak ženám. Na tatami se potkalo hned několik osvědčených dvojic protivníků a jejich zápasy měly skvělý náboj!

A nebylo to jen o tom, že se potkali členové státní reprezentace, své polínko do ohně přihodily leckteré modré pásky. Zkrátka se bylo na co dívat.

V předvánočním čase bylo důležité, že náš paramedic Maruška Benešová neměla moc práce a nejzávažnějším zraněním se zdála pohmožděná žebra.

Odpoledne se chýlilo ke konci a stejně tak i osmý Ataxon taekwon‑do Open. Nám nezbývalo nic jiného, než předat poslední sady medailí a také poháry pro nejúspěšnější juniory, seniory a současně ocenit tři nejlepší školy. Jednotlivci tentokrát byli ze tří škol, které obsadily i příčky nejvyšší v celkovém hodnocení. Tedy pořádající Sonkal, Silla a Třeboň.

Alžběta Plzáková, Silla – nejúspěšnější mladší žákyně
Tadeáš Ventura, Silla – nejúspěšnější mladší žák
Jana Korušková, Silla – nejúspěšnější starší žákyně
Matyáš Stuchl, Silla – nejúspěšnější starší žák
Petra Heydušková, Silla – nejúspěšnější mladší juniorka
Vojta Filípek, Třeboň – nejúspěšnější mladší junior
Tereza Simandlová, Sonkal – nejúspěšnější starší juniorka
Ondřej Faltin, Sonkal – nejúspěšnější starší junior
Veronika Rožboudová – nejúspěšnější seniorka
Jiří Novák, Sonkal – nejúspěšnější senior

Pořadí škol:
1. Sonkal, 18–17–10 (zlaté, stříbrné a bronzové)
2. Silla, 11–10–9
3. Třeboň, 7–3–4

Na závěr mi dovolte poděkovat – za celý realizační tým – všem závodníkům, koučům, rozhodčím a také skvělé partě sonkaláků a sonkalaček, kteří letošní Ataxon Open připravili a zorganizovali!

Rovněž velké poděkování patří našim partnerům:
- Magistrátu hlavního města Prahy za finanční podporu
- Českému svazu taekwon‑do ITF za finanční a materiální podporu
- Ataxonu za chrániče pro nejúspěšnější jednotlivce. Nově tuto značku můžete najít mezi schválenými výrobci pro Mistroství Evropy!
- Hayashi CZ za finační podporu

mistr Ondřej Vrábel
pořadatel soutěže

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI