Bulletin svazu

Lednové velešínské déjà vu

24. 1. 2024 Jan Weidlich

Stejně jako začátkem roku 2023 se jihočeští taekwondisté opět po roce setkali v tělocvičně Střední odborné školy strojní a elektrotechnické, aby akcelerovali tréninkový proces, který zahájili po Novém roce. Zatímco v roce předchozím se cvičenci věnovali především sebeobraně a jejím principům, letos si bojovníci a bojovnice pod bedlivým dohledem hned tří osobností českého taekwonda potrénovali nejen technické sestavy, ale věnovali se i sportovnímu boji, boji s nožem a dovednostním cvičením s oblíbeným okinawským nástrojem na mlácení rýže. Někteří již možná tuší, o jaký nástroj jde, někomu napoví filipínský název obdobného nástroje tabak-toyok, pro mladší ročníky bude snazší vybavit si nástroj, se kterým zručně zachází animovaný želvák Michelangelo, a většina starších vyznavačů a milovníků bojových umění si určitě vybaví legendárního Bruce Leeho a jeho dovednost v používání nunchaku.

A jaké osobnosti dohlížely na letošní cvičení? Technické sestavy a principy kopů v nich připomněl první český 8. DAN, Mistr Rostislav Kaňka. Po srozumitelném vysvětlení nejčastějších chyb a názorných ukázkách cvičení, vedoucích k jejich odstranění, Mistr Kaňka seznámil účastníky velešínského semináře se základy práce s nunchaku a ukázal jim kouzlo dvou BU (stejně dlouhých, resp. vyvážených tyček) spojených lankem (HIMO) nebo častěji řetězem (tzv. KUSARI). Svištící nástroje se otiskly do myslí účastníků nejen díky tomu, že umožňují skvělý trénink obratnosti, postřehu i preciznosti a rychlosti práce rukou, ale i díky tomu, že způsobily mnoho fyzických otisků na končetinách a tělech cvičenců, kteří se s nimi setkali poprvé, nebo podcenili zákeřnost roztočených dřívek ?. Bylo příjemné a poučné si zacvičit s někým, kdo má tak dlouhou praxi jako Mistr Kaňka.

Druhou osobností, která udávala ráz celému semináři, byl velešínský Mistr taekwonda ITF Milan Prokeš (7. DAN), který si vzal pod patronaci boj s nožem a aplikaci základních principů taekwonda do sebeobrany a do tando matsogi. Práce s boky, váhou a inspirace pionýry taekwonda byly zjevné a nadšení Mistra Prokeše strhávalo i ostatní účastníky, kteří, nehledě na věk, dobrovolně a s radostí odevzdávali kalorie, které nestihli spálit v předchozích cvičeních. Dva dny práce s nožem byly určitě pobídkou pro všechny účastníky, aby trénovali ještě více práci těla a snažili se více pochopit, jak nůž vůbec pracuje.

Zbytek kalorií účastníci semináře, s úsměvem a radostí, spálili při cvičení se třetím garantem jihočeského semináře, několikanásobným Mistrem světa ve sportovním boji a současným hlavním trenérem národního týmu Janem Mračkem (6. DAN). První den se program více věnoval technikám rukou a postupným nácvikům a drilům, druhý den pak byl zasvěcen především technikám nohou ve sportovním boji a opětovně následnému lehkému drilu, který mnozí účastníci jistě docenili ještě v pondělí dopoledne ?. Současné trendy sportovního boje a postupy pro trénink a potřebný dril v podání Honzy Mračka byly skvělým dynamickým prvkem a rozhodně dobrou výzvou pro mladší i starší účastníky semináře.

V nedělním odpoledni se všichni rozjeli do svých domovů a určitě měli o čem přemýšlet, seminář měl pro každého něco, jak pro mladší, tak i pro pokročilejší cvičence. Rozhodně to bylo příjemné lednové probuzení, skvělé přátelské setkání (včetně večerní kulturní vložky v nedalekém kině ?) a s odkazem na seminář z roku 2023 budu jen tiše doufat, že lednová tradice bude pokračovat i v dalších letech. Již teď jsem si dal k lednu 2025 poznámku – seminář Velešín.

Děkuji za poskytnuté foto a video – Milan Prokeš, Zuzana Uhrová.

Jan Weidlich
Propagační oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI