Bulletin svazu

Mistrovství Evropy 2024 v taekwondu ITF – den čtvrtý

21. 4. 2024 Jan Weidlich

V úvodní části čtvrtého závodního dne, kterým byla sobota, proběhlo obligátní vyhlášení výsledků a předání medailí za vybojovaná umístění z předchozího dne. Po ceremonii se pro nás nejdříve rozjely ringy č. 2 a č. 5, kde nastoupily na sportovní boj mladší juniorky Kateřina Teslíková a Anna Weidlichová. Obě skončily bez medailí, ale s cennými zkušenostmi z velkého závodu.

Na ringu č. 3 následně nastoupil Tadeáš Dobrovolný, který přestože byl velice akční a vedl více než vyrovnaný boj, prohrál na napomínání, kterých nasbíral 17, a tím pádem přišel o 5 bodů u všech rozhodčích, což jeho hodnocení vůbec nepomohlo. Určitě poučení pro příště.

Na ringu č. 7 nastoupili Ondřej Postl a Hubert Skála na speciální techniky jednotlivců. Nominační techniku oba dali za plný počet bodů a mohli tak pokračovat v boji o medaile. Při druhém pokusu (nomo chagi) Hubert přelétl, i s dostatečnou rezervou, překážku a rozbil desku, nicméně pokus neustál ve stoje a upadl, což rozhodčí ohodnotili nulovým ziskem. Ondra prošel dále i přes protest kouče soupeřů, který rozporoval přidělené body. Neznalost pravidel je někdy drahá záležitost, a tak poplatek za protest protestujícího bulharského kouče propadl pořadateli, protest nebyl uznán a Ondřej obdržel celé 3 body. V této disciplíně a na tomto ringu bylo několik velmi aktivních koučů, kteří na 100 % využili své možnosti protestu a zkoušeli naše zástupce vyřadit i jinými způsoby než jen výkonem jejich závodníků. Díky protestům se tato část soutěže protáhla skoro o hodinu, což by mělo být upozorněním pro EITF, zda se nezamyslet nad systémem a procedurou, resp. využitím institutu protestu v rámci zachování plynulosti soutěže. Konečné pořadí ve speciálních technikách jednotlivců seniorů-mužů tak bylo 1. Bulharsko (Nikola Nikolov), 2. Řecko (Vallianos Sokratis), 3. ČR (Ondřej Postl). Ve speciálních technikách se nám daří každý rok, je to disciplína, u které lze říci, že Česká republika neodjíždí nikdy bez medaile. Výše uvedené potvrdily i výsledky Karly Šrubařové a Terezy Simandlové, které byly ze všech účastnic v další kategorii na ringu č. 7 ty úplně nejmenší svým vzrůstem, ale všechny soupeřky překvapily výskokem a umístěním – Kája sebrala překvapeným soupeřkám stříbro a Terezka jim nenechala bronz.

V 11:10 hodin zahájil svůj zápas Artem Hetman, ze začátku byl trochu pod tlakem soupeře a nedařilo se mu trefovat, jak potřeboval, kopy s otočkou mu moc nevycházely, soupeř mu hodně bořil plány. Až koncem prvního kola zvládl Artem skvěle zabodovat tříbodovým kopem ze vzorové otočky, který musel soupeř chvíli rozdýchávat a byl pak až do konce kola rozhozený. V druhém kole získal Artem větší jistotu, řeckého bojovníka až do poslední vteřiny zasahoval pečlivými otočkami a druhé kolo skončilo remízou. Následovalo prodloužení, které nerozhodlo o vítězství ani jednoho z borců, a tak přišel na řadu tzv. zlatý bod. Řecký bojovník bodoval jako první, a tím pádem zápas vyhrál.

V odpoledních hodinách se utkaly ve svých zápasech i naše juniorky a medaile vybojovaly ve svých váhových kategoriích Eva Lejsková (mladší juniorka, 3. místo, sportovní boj do 55 kg), Kateřina Kadlubcová (starší juniorka, 3. místo, sportovní boj do 64 kg) a Nikola Kaprálová (starší juniorka, 3. místo, sportovní boj do 64 kg). V podobném čase se proti svým soupeřům postavil i Ondřej Chábera (veterán, 3. místo, sportovní boj do 74 kg) a o chvilku později přišly na řadu dva velmi očekávané zápasy ve sportovním boji, kde jsme měli svá želízka v ohni. V mladších juniorkách nastoupila na finálový boj Eliška Trčková a po strhujícím finále mohla začít jásat, zlatá medaile byla její a obhájila tak svůj loňský titul Mistryně Evropy z italského Jesola. Je jednou z mála juniorek, které se to v historii českého taekwonda povedlo. Na letošním šampionátu tak získala již třetí zlatou medaili a vypadá to, že by se mohla stát nejúspěšnější juniorskou závodnicí letošního Mistrovstvá Evropy, no ale nepředbíhejme, ještě máme před sebou poslední soutěžní den a vyhlášení probíhá vždy až na konci šampionátu. Zároveň s Eliškou se na jiném ringu prosadil veteránský závodník František Jeřábek, který vybojoval ve svém boji také zlato a povýšil tak svůj stříbrný výsledek z loňského Mistrovství Evropy na letošní zlato. Dvě zlaté medaile a dva tituly Mistrů Evropy během jedné hodiny nám pomohly udržet si mírný náskok před dotahujícími Bulhary a zatím jsme díky našim Lvům a Lvicím udrželi třetí příčku v celkovém hodnocení států.

Nesmíme zapomenout ani na boje Matěje Bacílka (starší junior, 3. místo, sportovní boj do 69 kg) a Matyáše Pastrňáka (mladší junior, 3. místo, sportovní boj do 70 kg). Ještě v brzkém odpoledni nám udělal velkou radost mužský tým ve speciálních technikách, kde naše bilance narostla o další stříbro, a tým ve složení Jan Zachrdla, Jiří Novák, Lukáš Pavelek, Hubert Skála a Ondřej Faltin pomohl české výpravě zase o kousek „odskočit“ od bulharských pronásledovatelů v celkovém hodnocení států.

Ale konec dne měl ještě přijít, všichni jsme s napětím čekali boje Matěje Mišovice, který předešlý den předváděl perfektní výkony a lehce jsme doufali i v další úspěchy veteránských závodníků ve sortovním boji. Matěj bojoval jako lev a bylo na něm vidět, jak jej finální těsný výsledek hodně mrzí, cílil na zlato, které mělo být zároveň jakousi tečkou na závěr juniorské kariéry, protože příští rok již bude závodit za seniory. Soupeř mu však těsně unikl a Matěj ve vynikajícím finále vybojoval stříbro.

No a pak přišlo další překvapení pro naše barvy. Jiří Faltin, který v semifinále dostal po přerušení zápasu ukrutné „dělo“ od svého soupeře a byl výrazně otřesený, se nakonec probojoval až do finále a ve sportovním boji veteránů do 80 kg získal pro Českou republiku další zlato. Zopakoval tak svůj loňský úspěch a obhájil titul Mistra Evropy ve sportovním boji. Následoval jej téměř vzápětí i Kamil Tihelka, který vybojoval také zlato ve veteránském sportovním boji nad 94 kg a na závěr sobotní medailové bilance se připojil ještě Štefan Majdán, který přidal do sbírky bronzových medailí ještě jedno třetí místo za sportovní boj veteránů do 74 kg.

Před sobotním udílením získaných medailí ještě pořadatelé spustili soutěž týmů ve sportovním boji, kde naši muži vybojovali postup do dalšího kola s týmem Estonců. Emoce týmových utkání jsou vždy velmi silné a tím, že v hale zároveň probíhal identický boj chorvatského a řeckého ženského týmu, bylo ovzduší nabité emocemi a hlasitým fanděním celých výprav. Byl to fakt mazec a parádní závěr celého dne.

V neděli nás čekají pokračování týmových bitev ve sportovním boji, silové přerážení a disciplína sebeobrany, takže i v poslední den závodu je na co se těšit.

A jaká je bilance českého týmu před začátkem posledního dne Mistrovství Evropy 2024? Počty českých medailí jsou 12 zlatých, 14 stříbrných a 23 bronzových a Česká republika si drží celkové třetí místo, tak držte palce před závěrečným finišem.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI