Bulletin svazu

Mistrovství Evropy 2024 v taekwondu ITF – den druhý

19. 4. 2024 Jan Weidlich

Ranní probuzení do dalšího závodního dne s pořadovým číslem 2 bylo ve znamení předávání medailí za předchozí den. Po skončení slavnostní chvilky na stupních vítězů zahájily týmy svoji cestu za vzácnými kovy v disciplíně týmové sestavy.

Naše seniorky odcvičily skvělé sestavy, jen těsně před koncem druhé z nich lehce zaváhaly a rozhodčí již nepřesvědčil ani famózní odchod jinak perfektně sladěného ženského týmu. Rázné povely Pavly Hvězdové podtrhly celkový výkon, ale ani tak naše děvčata nedostala možnost sklonit hlavu, aby si přes ni nechaly přehodit stuhu od medaile.

Mladší juniory ze srdce Evropy zastavil anglicky hovořící tým, a tak skončili, bohužel, „jen“ s bronzem.

Starší junioři si však nepřízeň osudu mladších kolegů nemínili zopakovat, a tak po začátku bojů ve skupině, kde porazili tým Ukrajiny, tak důkladně potrápili řecký tým, že si zasloužili zlatou odměnu. Jejich zlato bylo letos již třetí v pořadí, a tudíž se jedná o ojedinělý (týmový) hattrick ve světě taekwonda ITF. Starší junioři se tak potřetí v řadě stali Mistry Evropy.

Starší juniorky narazily na přemožitele až ve finále a na stupních vítězů se tak mohly pochlubit stříbrem.

Muži – veteráni pak byli skvěle secvičení, s ohledem na „početnou“ věkovou kategorii byli však v týmu jen 3. Rozhodčí odmítli akceptovat rozpor mezi závodními propozicemi a oficiálními pravidly a český tým tak svým rozhodnutím vyřadili z dalších bojů o medaile.

Krátce poté si velešínský veterán František Jeřábek došel v technických sestavách až pro zlatou medaili a nahradil si tak svým skvělým výkonem předchozí veteránský neúspěch.

Zároveň s týmovými technickými sestavami byly na 7. ringu spuštěny speciální techniky jednotlivců/jednotlivkyň. Naše dvě starší juniorky Eliška Trčková a Eva Lejsková se ve finále nakonec potýkaly o zlato společně. Ve výhradně českém finále zvítězila Eliška a Eva získala svoji historicky první medaili z Mistrovství Evropy. Eliška Trčková si tak, po včerejším zlatu, přidala do sbírky další zlatou medaili a stala se krátce po 12:30 Mistryní Evropy ve speciálních technikách.

Do soutěže týmů průběžně vstupovaly boje jednotlivců, a tak koučové nestačili přebíhat mezi ringem č. 7, kde probíhaly speciální techniky jednotlivců a týmů juniorů a juniorek, a dalšími šesti ringy s boji jednotlivců. Pozorný divák mohl ve sportovních bojích vidět Jakuba Komárka (muži, 71 kg), Jana Zachrdlu (muži, 71 kg), Huberta Skálu (muži, 78 kg), Jiřího Nováka (muži, 92 kg), Lukáše Paveleka (muži, 78 kg) nebo Ondřeje Faltina (muži, 64 kg). Ani boje křehčí části české výpravy ve čtvrtečním odpoledni neskončily jinak než základními skupinami, a tak se v pátek setkáme v rinzích s velkou částí seniorek a seniorů, ke kterým se přidají i boje juniorů a juniorek. Velká škoda je, že zítra již do bojů o medaile nezasáhnou např. favorizovaný Lukáš Pavelek, který předvedl velice pohledný boj, vynikajícím způsobem prošel dvě kola a jeho postup ze skupiny do finálového pavouka zarazil Bulhar Dragomir Palankaliev. Stejně tak je velká škoda, že postup technicky velmi dobře vybaveného Huberta Skály zastavil jeho řecký soupeř ze skupiny – Angelos Koutounidis, a do bojů o zlato tak již Hubert nezasáhne. Nutno podotknout, že jeho boje byly, stejně jako na loňském Mistrovství Evropy v italském Jesolu, velmi přitažlivé, rychlé a s perfektním přehledem. Stejně jako Jakub Komárek, kterému nestačilo jedno vítězství na postup ze skupiny do finálového pavouka. Podobný osud potkaI i Ondřeje Faltina – na postup ze skupiny jim jejich výsledky nestačily.

Co nás ale může těšit, že zítřek bude rozhodně plný výborných výkonů. Můžeme se těšit např. na obhájce loňského titulu Mistra Evropy ve sportovním boji Ondřeje Postla, který dnes stihnul pouze lehké „zahřátí“, Jana „Zachyho“ Zachrdlu, který postoupil ze své skupiny do finálového pavouka, a nebo třeba Stepana Knyshova, který dnes absolvoval také jen takové „rozehřátí“, a jsme přesvědčení, že zítra bude na programu velmi kvalitní podívaná i s ohledem na skutečnost, že jsou na řadě také boje juniorů a juniorek, které bývají velmi „dynamické“. No a do medailových statistik může ještě zítra promluvit Jiří Novák, tak držme palce.

Do zítřejšího programu o zlato bohužel určitě nezasáhnou Tereza Simandlová (ženy, 52 kg ), ani Karla Šrubařová (ženy, 57 kg) a Veronika Rožboudová (ženy, 62 kg), které ukončily svoji cestu za zlatem ve sportovním boji během čtvrtka. Naopak se můžeme těšit na Anetu Nekorancovou (ženy, 57 kg), která hladce prošla svojí skupinou do finálového pavouka a zítra ji čeká jedna ze tří vítězek dalších skupin. Bohužel ve váhové kategorii žen do 67 kg se neprobojovala do finálového pavouka ani Tereza Tobolová (ženy, 67 kg), která získala o jedno vítězství méně než postupující Katrin Gemkova z Bulharska.

A jaké je finální hodnocení zemí po dni číslo 2? Na prvním místě setrvala Ukrajina (18–22–20), druhé je nadále Řecko (12–7–12) a na třetím místě je stále Česká republika (7–8–10).

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI