Bulletin svazu

Mistrovství Evropy 2024 v taekwondu ITF – den pátý a poslední

22. 4. 2024 Jan Weidlich

Jak již jste mohli vidět na sociálních sítích, letošní Mistrovství Evropy v taekwondu ITF je již za námi a byly vyhlášeny celkové výsledky. Česká republika skončila celkově čtvrtá, veteránský tým byl nejúspěšnějším veteránským týmem Mistrovství Evropy. Podobné ocenění obdržel i juniorský tým. Tzn. 2 poháry v overall hodnocení pro týmy a fantastická zpráva pro všechny taekwondisty a taekwondistky v naší zemi – nejúspěšnější juniorkou byla v overall hodnocení Eliška Trčková, která mimo to, že obhájila loňský titul Mistryně Evropy ve sportovním boji, tak získala, jako teprve druhá juniorka v české historii, na závodě typu ME/MS 3 zlaté medaile – tedy zlato ve všech disciplínách, ve kterých soutěžila (pozn. ocenění overall jednotlivců počítá pouze s medailemi, získanými v individuálních disciplínách, medaile z týmových disciplín do něj nejsou započítávány). Posíláme velké gratulace domovskému oddílu, rodičům, kteří jsou velikými podporovateli, a především Elišce, které tímto ještě jednou gratulujeme a moc děkujeme za vzornou reprezentaci českého taekwonda ITF.

A velmi stručně, jak vypadala neděle? Týmové boje, které se nadějně rozjely v sobotu večer, poslaly naše týmy do finálových utkání ve sportovním boji. Tam nám však chybělo trochu štěstí a naděje na zlato nám v případě obou dospěláckých týmů překazili bulharští bojovníci, a tak si naši muži a ženy odvážejí z Koperu krásné stříbrné medaile. Tým starších juniorů dosáhl ve sportovním boji na skvělý bronz, stejně jako tým veteránů, mladších juniorů (14–15 let) a starších juniorek (16–17 let). Sebeobrana nám přinesla ještě jedno stříbro (starší juniorky, 2 vs 1) a jeden bronz (mladší junioři, 3 vs 1), ale Bulharsko nás přeskočilo o dvě zlaté medaile a vidina celkového třetího místa dostala vážnou trhlinu. Posledním trumfem, který jsme vytáhli, abychom zastavili závěrečný útok bulharského týmu na celkovou třetí příčku, bylo první místo veteránského týmu v silovém přerážení, a doufali jsme, že ještě jedno zlato přidá mužský nebo ženský tým. Pokud bychom dosáhli rovnosti zlatých medailí a vzhledem k tomu, že jsme měli 17 stříbrných medailí a Bulhaři jen 8, celkovou třetí příčku bychom uhájili. Díky bezchybným nominačním technikám Jiřího Nováka (boční kop, balkal) a Pavly Hvězdové (sek rukou, sonkal) jsme se zhluboka nadechli a přestali dýchat, v očekávání výkonů dalších týmů. Ale i zde nám chyběla trocha toho pověstného štěstí a mužský tým nakonec na medaili nedosáhl a ženský tým vybojoval již „jen“ bronz. Bulhaři tak v celkovém hodnocení zemí získali třetí místo a Česká republika je, po dlouhé době, na místě čtvrtém z 33 účastníků. Na tak malou zemi v srdci Evropy je to velmi slušný výkon.

Neradi bychom na kohokoliv zapomněli, všichni bojovali jako Lvi a Lvice, děkujeme celému národnímu týmu, jeho koučům, pečlivému zdravotnímu dohledu a panu řidičovi, který tým celou dobu opečovával po dopravní stránce. Je nutné vzpomenout i na tým českých rozhodčích, kteří obsadili několik velmi stěžejních pozic v rámci soutěže. Organizátoři si je vybrali pro jejich dlouhodobé kvalitní výsledky a díky pečlivému a erudovanému rozhodování na mezinárodní scéně. Právě zde, na ME, jsme si znovu a opět uvědomili, jak kvalitní systém přípravy rozhodčích v ČR máme.

Někomu se dařilo lépe, jinému hůře, všichni ale vyhráli, někdo medaili, jiný cennou zkušenost. Každopádně celých 6 dní, co byli spolu, fungovali jako tým. Tým, který spolupracuje, funguje, navzájem se podporuje. Prostě skvělý tým, ještě jednou všem Lvům a Lvicím děkujeme za vaši píli a úsilí a už teď se těšíme na shledanou za rok, na dalším Mistrovství Evropy, tentokrát v Estonsku.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI