Bulletin svazu

Mistrovství Evropy 2024 v taekwondu ITF – závodní den první

17. 4. 2024 Jan Weidlich

Zahájení letošního nejvýznamnějšího závodu pro českou reprezentaci v taekwondu ITF se neslo ve znamení technických sestav. Letošní ME v číslech – 33 zemí, 749 závodníků, 182 trenérů a koučů, 71 rozhodčích.

Ve středečních dopoledních hodinách zahájili soutěž junioři a juniorky a hned na třech rinzích to začalo vypadat na dopolední české finále – na ringu č. 3 se probojovávaly pavoukem mladších juniorek (I. dan) Eliška Trčková a Eva Lejsková. Na ringu 5 se pak v podobném gardu prokousávaly do finále další dvě české bojovnice – Nikola Kaprálová a Veronika Máchová. No a do třetice se na ringu č. 6 v disciplíně technické sestavy potkali dva nadějní junioři – Adam Dvorský a Tadeáš Dobrovolný. Už jsme viděli před sebou stupně nejvyšší, ale jak se říká, neslav dne před večerem. Na ringu č. 3 se probojovala do vítězného finále Eliška Trčková, Eva Lejsková však podlehla ukrajinské závodnici Anně Aleksandrové a domů si odnesla bronz. O něco méně získaly naše mladé Lvice na ringu č. 5, kde se pokoušely o dvojité stupně vítězů pro ČR společně Veronika MáchováNikolou Kaprálovou. Nikolku vyřadila vynikající slovinská bojovnice Anna Jan, která svoji skupinu, po finálovém boji s Veronikou Máchovou, vyhrála. Veronika skončila stříbrná a Nikola si odváží do Čech bronz. No a jak dopadli junioři na ringu č. 6? Tadeáš Dobrovolný se probojoval až do finále, kde těsně prohrál s řeckým závodníkem. Adama Dvorského vyřadil v předchozím kole stejný Řek jako Tadeáše a nabídl mu tak bronz. Tadeášovo stříbro mrzelo, protože to byl velmi těsný boj, ale Tadeáš se už teď těší na odvetu. Adam odešel z ringu s bronzem.

Po obědové pauze pak tradičně bodovali veteráni, kde v jejich kategorii získal zlato Jiří Faltin, který tak obhájil titul z roku 2023 a následně ve své skupině vyhrálJan Dvořáček, který tak v roli veterána letos debutoval na výbornou. Veteránskou sbírku medailí doplnili další tři Lvi, a to stříbro Ondřeje Chábery a Štefana Majdána a bronz Kamila Tihelky.

No a sumář prvního dne, který by vyhrazený technickým sestavám, doplnili zkušený Jiří Novák (stříbro), vynikajícně cvičící Hubert Skála (stříbro) a Jan Zachrdla (bronz). Ženská část výpravy ještě přidala medaili z rukou Veroniky Rožboudové (stříbro) a stříbro Lady Weidlichové (veteránky 35+). O velmi milé překvapení (a zasloužené) se přičinil precizně a dynamicky cvičící Matěj Mišovic, který dnes získal svůj titul Mistra Evropy v technických sestavách.

Celkové pořadí České republiky po dni prvním – jsme třetí se skórem 4–7–5 za první Ukrajinou (8–9–11) a druhým Řeckem (8–4–10).

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI