Bulletin svazu

Slavíme 69. narozeniny

11. 4. 2024 Jan Weidlich

Položit taekwondistovi dotaz, čím je zvláštní 11. duben, je asi nošení dříví do lesa. Víte ale, že stejný den, jako se „narodilo“ taekwondo, se začala v roce 1506 stavět bazilika sv. Petra v Římě? Nebo že v roce 1755 spatřil poprvé světlo světa významný britský lékař James Parkinson, v roce 1960 se narodil ve stejný den představitel pořadu TOP GEAR Jeremy Clarkson a že v roce 1970 z amerického mysu Canaveral odstartovala kosmická loď Apollo 13?

Ale zpět k 11. 4. 1955. Ano, 11. duben je dnem zrození mnoha osobností i dnem mnoha významných událostí, které zahájily novou epochu nebo období. Především je to však den, významný pro miliony cvičenců taekwonda po celém světě, den, kdy korejský generál dal světu taekwondo, spoustě lidí důvod se potkávat, a tak dostat i šanci poznat nové přátele, kamarády, partnery, někdy i životní. Bez jeho přispění by nejspíš neexistoval tento web ani by nevzniklo toto krátké poděkování a přání k narozeninám. Myšlenky drobného Korejce, který dokázal svojí mravenčí prací, vizí, nadšením a zarputilostí spojit lidi z různých konců světa, jsou poplatné i dnes. Respektive dnes možná více než kdy jindy. Náš svět se zmítá v konfliktech a je ohromná škoda, že idea pana generála CHOI HONG HI o vytváření mírovějšího světa nedoléhá k uším všech. Věřme a doufejme, že alespoň my taekwondisté přispíváme naším společným zájmem a smysluplným cílem k lepšímu světu.

Můžeme poděkovat tam nahoru panu generálovi za to, že nám umožnil potkat se a žít s respektem vedle sebe na té naší krásné planetě. Je fajn společně sdílet radosti i starosti, žít vedle sebe s radostí a vzájemnou tolerancí, ke které nás taekwondo vede, nebo by mělo přivádět. I díky Vám, pane generále, můžeme dnes společně oslavit další rok a vidět, jak naše společné taekwondo zase trochu „povyrostlo“. Tak všechno nejlepší pane generále, všechno nejlepší milé taekwondo, všechno nejlepší milí členové naší velké rodiny – báječné narozeniny.

Jan Weidlich, 4. dan
vedoucí Propagačního oddělení
MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI