Bulletin svazu

Soutěžní klání taekwonda ze čtyř zemí

22. 5. 2023 Ondřej Vrábel

Letošní první soutěž organizovaná Sonkalem zavítala opět do Sportovního centra v Praze Řepích, aby se na šesti zápasištích utkalo přes 300 soutěžících z 24 škol a to ze 4 zemí. Svou cesty do sportovní haly našli účastníci ze Slovenska, Chorvatska, Irska a samozřejmě České republiky.

Registrace s vážením se rozeběhla v den soutěže, tedy 20. května, úderem 8. hodiny ranní a krátce po deváté začala rychlá porada rozhodčích, následovaná setkáním koučů. Bohužel z pohledu organizátorů musíme zmínit několik technických problémů se kterými jsme se museli vypořádat. Nejprve zjištění, že jeden z wifi přístupových bodů je fyzicky poškozen. Následovala další neradostná zpráva, že celý systém byl naneštěstí překonfigurován. Páteční příprava se nám tak protáhla o dvě hodiny. Abychom nevyšli ze cviku, tak před zahájením soutěže se rozhodla stávkovat i druhá tiskárna a wifi se začala žít opět vlastním životem. Můžeme parafrázovat název díla Oscara Wildea – Jak je důležité mít Jakuba Geyera, který vše dokázal velmi rychle vyřešit a kolem 10.30 se mohla soutěž naplno rozběhnout.

Slavnostní nástup a první kategorie byly pod dohledem velmistra Hwang Ho‑yonga. Žáci a žákyně se do sestav pustili s náležitou vervou a chuť vybojovat si medaili ze Sonkal Openu byla nabíjející! Se stejným zápalem se mladí bojovníci a bojovnice pustili do sportovního boje.

Postupně jsme se mohli přesunout ke starším a zkušenějším soutěžícím, tedy mladším/starším juniorům a juniorkám, následovaným seniory a seniorkami. Pozitivem je, že si na soutěžní plochu našla svou cestu celá řada našich reprezentantů, kteří se před měsícem prali o evropské kovy. I díky nim měly zápasy pořádný náboj a těm méně zkušeným to přineslo velmi cenné zkušenosti, kterých není nikdy dost.

Na sklonku odpoledne se na tatami vydali i senioři se seniorkami, aby završili Sonkal Open svými výkony.

Jakmile to bylo možné, tak byly předávány poháry nejúspěšnějším jednotlivcům. Ti kromě poháru obdrželi poukaz na nákup v Hayashi a chrániče rukou Ataxon přímo od mistra Rostislava Kaňky. Těmi nej jednotlivci se stali:

  • Julie Berlová, GBHS – mladší žákyně
  • Petr Jakl, Brno – mladší žák
  • Linda Trčková, Brno – starší žákyně
  • Lukáš Macháň, Brno – starší žák
  • Eliška Trčková, Brno – mladší juniorka
  • Vojta Filípek, Třeboň – mladší junior
  • Tereza Simandlová, Sonkal – starší juniorka
  • Tadeáš Dobrovolný, Tong-Il – starší junior
  • Šárka Třísková, Sonkal – seniorka
  • Jan Dvořáček, Sonkal – senior

Pořadí škol ovládl pořádající Sonkal s 14 zlatými, 16 stříbrnými a 7 bronzovými medailemi. Druhá příčka patřila Brnu se skóre 12–9–1 a na třetí místo obsadil GBHS s 10–15–13.

Kdo by si chtěl prohlédnout své zápasy, má možnost podívat se na našem YouTube kanále – youtube.com/playlist?list=PL5M3q4RSgi-Bveq-HlN4v4bB_KciiTJli.

V následujících dnech Vám nabídneme krátký sestřih zajímavých momentů a také celkovou reportáž. Obojí z produkce Alexandra Macha.

Porce poděkování patří našim partnerům:

  • Magistrátu hlavního města Prahy za finanční podporu
  • Českého svazu taekwon‑do ITF za finanční a materiální podporu
  • Ataxon za chrániče pro nejúspěšnější jednotlivce
  • Hayashi za dárkové poukazy pro nejúspěšnější jednotlivce

Závěrem mi dovolte poděkovat všem soutěžícím, koučům a rozhodčím, ale především všem členům Sonkalu, kteří přiložili ruku ke společném dílu Sonkal Open 2023. Bylo mi potěšením, těším se na viděnou 2. prosince u druhé námi pořádané letošní soutěže – Ataxon Open – Čertovský pohár.

mistr Ondřej Vrábel
pořadatel soutěže

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI