Bulletin svazu

Taekwon‑do Prosek Cup 2023 aneb 32 let oddílu Dan-Gun

1. 11. 2023 Jan Kratochvíl

V sobotu 14. 10. 2023 se sešlo v tělocvičně gymnázia Litoměřická Praha 9 – Prosek 106 taekwondistek
a taekwondistů ze šesti klubů, a to ze Silly, Hwa-Rangu, NA-MU, Taekwon‑do klubu Praha Toi-Gae, Kerberosu
a domácího Dan-Gunu.

Konal se zde Prosek Cup, který byl oslavou 32 let působení oddílu Dan-Gun na této škole. První trénink v prostorách školy proběhl 10. 10. 1991. Od té doby se zde vystřídal nespočet zájemců o toto korejské bojové umění.

Nyní se však vraťme k závodům, které po registraci a společném nástupu začaly soutěží týmů v technických sestavách. V žákovské kategorii se na prvním místě umístily domácí závodnice a na druhém místě tým z klubu Silla. V juniorské kategorii si školy pořadí prohodily. Tímto započal boj o nejúspěšnější školu závodů. Na třech zápasištích se rozhořel boj o cenné kovy v technických sestavách od bílých pásků až po ty černé. K vidění byly zajímavé souboje a nezáleželo na technickém stupni. Všichni se snažili předvést své maximum. Díky motivaci a podpoře trenérů a kamarádů nedal nikdo svou kůži zadarmo. Bylo jedno, jestli nastupoval na tatami ke své premiéře, nebo se jednalo o mazáka. Po skončení soutěže v technických sestavách byl na řadě boj na stojící pytel, který je určen pro bílé až zelenomodré pásky, ale v případě žákovských věkových kategorií se soutěže mohou zúčastnit i vyšší technické stupně. A i zde jsme mohli vidět zajímavé souboje, které byly občas poháněny touhou po odvetě v případě neúspěchu ve vzájemném porovnávání výkonnosti v technických sestavách. Mnohdy nižší technické stupně předvedly lepší pohyb a techniku než vyšší. Závodníci se nebáli používat nejenom jednoduché kopy, ale i otočky a kopy ve výskoku.

V na začátku zmíněném boji o nejúspěšnější školu nakonec zvítězil klub Silla před klubem Dan-Gun, na třetím místě se umístil klub Hwa-Rang.

Jan Kratochvíl, 6. dan
trenér klubu Dan-Gun

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI