Bulletin svazu

Říjnový Týnecký pohár

31. 10. 2022 Jaroslav Vomáčka

V sobotu 22. 10. 2022 uspořádala škola Taekwon‑do Hwa-Rang ve spolupráci se školou Taekwondo ITF NA-MU druhou podzimní oblastní soutěž tohoto roku. Na rozdíl od předešlých soutěží v technických sestavách bylo sobotní setkání v něčem mimořádné. Jednotlivé zápasy totiž probíhaly pouze ve sportovním boji a v samostatném boji na volně stojící pytel. Žádné sestavy, pouze sportovní boj!

Této mimořádné sportovní události se zúčastnilo celkem 69 bojovníků a bojovnic z 5 klubů: Hwarang, Silla, Dangun, Namu a Dallyon. Soutěž byla určena pro závodníky z Prahy a Středočeského kraje a to ve všech věkových a výkonnostních kategoriích.

Celý systém soutěže a principy jednotlivých disciplín se zcela vymykaly tradičnímu pojetí, které můžeme v případě sportovního boje znát ze závodů vyšší úrovně typu Mistrovství České republiky.

V případě sportovního boje se jej totiž účastnili pouze ti, kteří si svůj zápas předem domluvili. Věříme, že tímto způsobem můžeme pomoci začínajícím závodníkům odbourat strach z neznámého soupeře a ti se tak mohou spíše soustředit na svůj výkon, ale i atmosféru závodů, činnost koučů či rozhodčích. Pro zkušenější závodníky zase jde o možnost zdokonalit vlastní systém boje a případně si vyzkoušet i něco nového.

Samostatný boj na volně stojící pytel je zcela nová disciplína, která teprve na těchto závodech zažila skutečně ostrý start. Při letošní červnové soutěži předvedli vybraní studenti klubu Hwarang, jak by mohla disciplína vypadat. Během letního soustředění ve Zbraslavicích již byla testována v ostrém rytmu a nyní jsme ji již mohli zařadit jako plnohodnotnou soutěž pro nižší technické stupně. Toto vedení boje je určeno zejména pro nižší barevné pásky. Cílem je provádět v určeném časovém limitu útočné techniky a jejich kombinace na boxovací pytel.

Soutěž začala v 10:15 pozdravem, slibem a přivítáním všech přítomných. Následně již mohla odstartovat jednotlivá utkání na třech zápasištích. Dvě se věnovala samostatnému boji a třetí bylo určeno sportovnímu boji dvojic, který známe i z velkých závodů. Vzhledem k časově náročnějším disciplínám končila soutěž až kolem 13:00.

Nové nápady, jak přizpůsobit sportovní boj nižším technickým stupňům, aby si mohli nanečisto vyzkoušet vlastní techniky, se setkávají se stále větším a větším ohlasem. Nejvíce účastníků bylo právě mezi bílými a žlutými pásky, kteří se srdnatě porvali s pytlem, vlastními technikami či nervozitou. U domluveného sportovního boje bylo zase znát, že když se jdete prát s předem určeným soupeřem, odpadá nepříjemný moment překvapení a strachu.

Soutěž byla ovšem přínosná nejen pro závodníky, ale i pro pány a dámy v kravatách a oblecích, kteří rozhodovali zcela novou disciplínu. V případě sportovního boje si mohli někteří vyzkoušet nesnadnou roli středového rozhodčího. Zjistili, že taková pozice vyžaduje skutečně velký přehled, podrobnou znalost jak pravidel, tak korejských povelů či gest. I z této zkušenosti tak mohou čerpat při dalším studiu složité práce rozhodčích na svazových soutěžích.

Příští oblastní soutěž v neděli 27. listopadu se již vrátí k osvědčeným technickým sestavám. Novou disciplínu samostatný boj na volně stojící pytel a systém domluvených zápasů budeme v roce 2023 střídat se soutěžemi v technických sestavách. A pevně doufáme, že si také přijedete vyzkoušet novou disciplínu! Jste srdečně zváni.

Tak na viděnou a těšíme se na vás!

Jaroslav Vomáčka
pořadatel soutěže, vedoucí klubu Hwarang

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI